dinsdag 25 september 2007

Bijzonder.......


Bijzonder was het zeker te noemen, het Whisky by the Sea festival afgelopen weekend. Zelden heb ik zoveel liefhebbers van het Schotse vocht bijelkaar gezien. Na even wat onwennig rond gekeken te hebben werden we al vrij snel door een meneer in serieus schotse kleding ingewijd in de wereld van de Lowland whisky. Een prima begin, wat met een heerlijke variatie op het eerste glas (double wooded finish) werd afgerond. Zo hebben we de hele zaal afgestruind naar onbekende variaties en voor ons nog onbekende merken. Wat een genot!!

De 30 jaar oude Dalwhinnie, a 240,- Euro per fles, was toch wel een van de hoogtepunten van de avond. Maar een wat rokerige variatie op de 10 jaar oude Laphroaigh (Quarter Cask), sloot de avond toch ook wel erg prettig af. En, nog ongeopend, heb ik nog de speciale festival botteling voor een speciale gelegenheid staan:


Een gedeelte van een vat 16 jaar oude CLYNELISH uit 1990. Deze speciale botteling Clynelish heeft een alcoholpercentage van 46% en is gerijpt op een refill Sherry butt (fust nr. 3944).
Gedistilleerd op 11 mei 1990 en gebotteld 29 november 2006.


Er zijn er slechts 240 flessen beschikbaar, deze malt is niet bijgekleurd (natural colour) en is unchillfiltered. De Clynelish malt wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de blended whisky's en de malt is zeer bepalend voor de Johnnie Walker Gold Label 18 jaar oud. Slechts een zeer klein gedeelte van de productie wordt als Single Malt op de markt gebracht.

Geen opmerkingen: