zondag 30 november 2008

NKB workshop instructievaardigheden

Inmidels weer aardig opgewarmd en bijgekomen van een koude en intensieve dag in Bergschenhoek. De weersomstandigheden maakte het niet makelijk om alles buiten plaats te laten vinden, maar wat we wel hebben kunnen doen was erg nuttig. Vijf verschillende instructeurs gaven instructie over bepaalde technieken in verschillende lesstijlen. Leuk om te zien en te ervaren. Na deze koude instructie werd er binnen nog verder ingegaan op de verschillende manieren van instructie en de voor en nadelen hierbij. De bijdrage van Watze de Vries over kanospellen was ook erg inspirerend! Leuk om te zien dat een aantal van deze manieren van het bijbrengen van kanotechnieken ik al enige tijd gebruik bij de kids die kanoles nemen in de Randoet in Made. De hele serie workshops gaf een prettige bevestiging dat mijn manier van lesgeven in de juiste lijn zit.

vrijdag 21 november 2008

Vaarkalender TKBN 2009

Ook dit jaar ben ik weer gevraagd om een bijdrage te gaan geven aan de komende vaarkalender van de TKBN. Na even wat puzzelen met Google Maps, heb ik wat leuke tochten uitgezet. In het voorjaar op de Gevelingen vertrekkend vanuit de werkhaven van Bommenede om de Veermansplaat heen richting Herkingen en weer terug naar de werkhaven. Een leuk rondje van ongeveer 30 km.
De tweede tocht is nog niet helemaal uitgewerkt, maar die gaat over de Oosterschelde met een lunchstop in Zierikzee. Deze heb ik ergens, afhankelijk van het getij, in september gepland. Ik heb beloofd dat ik die dit weekend nog uit ga werken zodat deze ook op tijd met de kalender mee kan.
Tijd dus om mijn blog kalender komend weekend weer eens bij te gaan werken.

zondag 16 november 2008

NKB workshop instructievaardigheden

Vandaag het tweede gedeelte gehad van de NKB workshop instructievaardigheden in Bergschenhoek. Ook vandaag was het weer een bijzondere en leerzame dag. Na een kort stukje inspirerende theorie over didactische werkvormen, gegeven door Pieter de Haas, was het tijd om onze eigen lessen voor de groep te gaan geven. Na een aantal verschillende lessen was het mijn beurt. Ik had een verbindingsslag tussen twee vaartechnieken voorbereid, zoals twee weken geleden was opgegeven. Ik had gekozen voor rechtuitvaren gecombineerd met een zijwaartse trekslag. Een handige techniek om snel iets te ontwijken of, waar ik hem het meeste voor gebruik, even snel dichtbij diegene die naast je vaart te komen. De les verliep bijzonder goed. Tevreden over mijn les, was ik erg benieuwd naar de meningen van mijn "cursisten". Ook zij waren erg tevreden, hier en daar heb ik wat goede tips gekregen waar ik wel wat mee kan. Na de lessen en evaluatie hebben we van Pieter nog wat tips gekregen om je eigen creativiteit te prikkelen voor het ontwikkelen van werkvormen. Hij heeft een kaartjes systeem met verschillende doelgroepen, lessituaties, materialen en dergelijke erop. Dit kun je onderling bijna grenzeloos combineren om daar weer een les op te laten baseren. Erg leuk!!
Over twee weken volgt de laatste bijeenkomst, wordt vervolgd dus........

maandag 10 november 2008

Op zoek naar "vers water"

Afgelopen zaterdag zijn 25 NKB instructeurs en aspirant-instructeurs weer in Uithoorn bijelkaar gekomen voor de jaarlijkse bijscholingsdag. Op zo'n dag worden verschillende zaken afgesproken zoals de tochtkalender voor komend jaar. Ieder jaar staat er ook een bijscholing met een specifiek thema op het programma. Dit jaar had de commissie zeevaren voor het thema: de voorwaartse slag, Nicole Bulk uitgenodigd.

Nicole, meervoudig Nederlands kampioene in verschillende disciplines van de kanosport (K2-K4) en voormalig coach van de kanoselectie vrouwen, weet als geen ander van een effectieve voorwaartse slag. Na een kort theoretisch verhaal over de voorwaartse slag, waarbij het begrip "doorhaal-fase" definitief op een stoffige plaats gezet mag worden. Vanaf heden wordt dit de afzetfase genoemd, iets wat meer zegt over wat je met deze fase in de voorwaartse slag wil bereiken. Maar goed, de hele beweging werd goed onder de loep gehouden en de link naar het zeekajakken werd steeds gezocht en gevonden. Ondanks dat we niet dezelfde doelen hebben als de wedstrijdsport, zo snel mogelijk naar de eindstreep, willen we beide een zo'n efficient mogelijke peddelslag.
Tijdens het praktijk gedeelte worden onze technieken door Nicole bekeken en krijgen we persoonlijke feedback op onze voorwaartse slag. Bijzonder wat ze, ondanks een vrij dikke anorak, toch allemaal ziet en hoe ze je verder aan het werk kan zetten met de voorwaartse slag.

Kortom erg leerzaam en inspirerend!



vrijdag 7 november 2008

Achterstallig onderhoud...

Het is weer even geleden dat er hier iets te vinden was aan nieuwe berichten. Niet dat er niets te mlden viel, maar het is stomweg zo belachelijk druk geweest op kano en werkgebied, dat er simpelweg niets meer van gekomen is.
Want inmiddels hebben we het TKBN zeekamp, verschillende tochten en een bijscholings weekend van de NKB al weer achter de rug. En nu inmiddels, november, staat er bijna iedere week ook wel weer wat op het programma.

Afgelopen weekend de eerste bijeenkomst gehad van de bijscholingsdagen georganiseerd door de NKB. Deze drie dagen worden allemaal in Bergschenhoek gehouden, inmiddels al een bekend plek voor mij wat betreft scholing van de NKB. Hier heb ik namelijk ook mijn assistent- en basisinstructeur kajak cursus gevolgd. Nu wordt er voor de verschillende disiplines een aantal lesgeef praktijk weekenden georganiseerd. Nuttig om weer eens even stil te staan bij het lesgeven van kanotechnieken. En doordat verschillende disiplines erbij betrokken zijn, zorgt dit voor verrassende en verfrissende blikken op de manieren van overbrengen van deze technieken. Kortom erg leuk!!