zondag 25 november 2007

Rondje Ruigt


Vandaag met z´n zevenen om 09.00 uur vertrokken vanuit Drimmelen voor een onstuimig tochtje richting de Ruigt. De voorspellingen waren niet veel soeps, maar dat was eigenlijk nu net de reden om toch lekker te gaan varen. Wat buiig, soms een zeldzaam zonnetje en veel wind. Met de juiste kleding aan, moet dat best wel te hebben zijn. Mijn Palm droogbroek in combinatie met mijn anorak zorgde voor een erg comfortabele tocht. Het is nog net geen droogpak, waar je steeds meer kajakkers in ziet verschijnen, maar wel een prima, goedkoper, alternatief voor een neopreen long john. Mits je alles goed aan trekt en de boel met behulp van spatzeil goed dicht maakt, blijf je ook een behoorlijke tijd echt gewoon droog bij een natte uitstap.

Van de tocht van vandaag heb ik eens via google earth de vaarroute ingetekend. Het geeft een prima overzicht van de tocht en je kunt gelijk ook prima de afstand berekenen via dit programma. Ik ben al een tijdje van plan om de verschillende tochten die we vaker in de Biesbosch varen eens uit te werken voor de site van de vereniging. Via google is dit vrij simpel en duidelijk te doen heb ik gemerkt. Hier ga ik nog wel vaker mee aan de slag denk ik zo. Volgende week gelijk na het varen maar weer even aan de slag.

zondag 18 november 2007

Zwembadtraining

De eerste zwembadtraining van de Biesbosch Bevers zit er inmiddels al weer op. Heerlijk om zo anderhalf uur in comfortabel water bezig te kunnen zijn met je hobby. Na een korte instructie van Peter en mij met als thema balans, is een ieder wat in tweetallen gaan oefenen. Na een wisseling en nog wat balansoefeningen heeft men nog even flink naar eigen behoefte kunnen spelen. En waar nodig, heb ik de helpende hand geboden. Dit keer was er zelfs even de mogelijkheid om zelf eens in bootje wat te proberen. In de boot van Michel, een PE Nordkapp, lukte de balance brace en rollen zonder peddel me eigenlijk wel erg gemakkelijk. De techniek zit er dus toch al in, nu nog in mijn eigen boot. Het nadeel is dat ik zelf een flink hoog achterdek heb en dus lastig weer op mijn boot terug kan glijden. Maar nu ik weet dat het lukt, ga ik weer vol aan de slag. En zo blijven we lekker bezig............

zaterdag 17 november 2007

Lekker wokken......

Net terug van de evaluatie van de TKBN zeekampen, gelijk mijn blog maar even bijwerken.

Eerst een evaluatie in het clubhuis van K.V. IJsselstein, waarbij we ook het nieuwe TKBN ZV-opleidingsboek hebben kunnen bewonderen dat binnenkort uit gaat komen. Het ziet er erg veelbelovend uit. Duidelijk en overzichtelijk komt het op mij over. En omdat de deelnemers van de theoriecursus dit ook als basis gaan krijgen, heb ik het dan ook maar gelijk besteld.

De nieuwe data van de zeekampen liggen voor volgend jaar inmiddels ook al weer vast,
14/15 juni en 20/21 september mijn bedoeling is om hier zeker weer bij te zijn.

En nu ik inmiddels officieel begonnen ben met de opleiding zeeinstructeur 3, ga ik ook proberen om deze kampen mee te kunnen nemen als ervaringstochten of iets dergelijks. Nu ben ik nog druk bezig om het hele papierwerk over de proeven van bekwaamheid door te worstelen. Heerlijk dat nieuwe leren ;-). Maar goed, hier komt later vast nog wel meer over......

Nu eerst maar eens even nagenieten van het heerlijke eten wat we als instructeurs aangeboden hebben gekregen als dan voor onze bijdragen aan de kampen. Niet nodig, maar wel erg gewaardeerd!


vrijdag 16 november 2007

Evaluatie zeekampen TKBN

Morgen is het weer tijd voor de jaarlijkse evaluatie van de TKBN zeekampen. Een mooi moment om met mijn mede instructeurs de altijd goed bezochte kampen nader te bekijken. En met goed bezocht, bedoel ik zo rond de 40 deelnemers per weekend. Al weken voordat ze plaatsvinden, zijn de kampen in juni en september al behoorlijk volgeboekt. Afgelopen september hadden we zelfs al een aardige wachtlijst! Het gaat dus goed met de interesse voor het zeevaren. Jammer is het wel dat het een en ander beperkt gaat worden aan vaargebied komend jaar. Meer informatie en een bijbehorende overzichtskaart hierover, is te vinden in mijn vorige blog.

woensdag 14 november 2007

Beheerplan Voordelta

Op de bijeenkomst van NKB zee-instructeurs zijn de plannen met betrekking tot de voordelta van Rijkswaterstaat gepresenteerd.

Om het natuurverlies aan zeebodem in de Voordelta door de aanleg van Maasvlakte 2, een uitbreiding van de Rotterdamse haven, te compenseren is er een compensatiegebied in de Voordelta aangewezen.

Op die zeebodem leven planten en dieren waar zeehonden en vogels zich mee voeden. Omdat de Voordelta beschermd natuurgebied is, geldt er een wettelijke verplichting om dit verlies aan voedselrijke zeebodem te compenseren. In totaal gaat het om vijf rustgebieden, gelegen binnen het bodembeschermings-gebied. Menselijke activiteiten die zeehonden en beschermde vogels verstoren, zijn in en rond deze vijf rustgebieden verboden.

Voorbeelden zijn laag overvliegen, baggeren en vissen met fuiken. Recreatie, zoals surfen, varen of bezoeken van de beschermde zandplaten, is ofwel verboden, ofwel alleen onder voorwaarden toegestaan.

Het gaat om de volgende vijf rustgebieden:
Hinderplaat: rust voor zeehond, grote stern en visdief
Bollen van de Ooster: rust voor zeehond, zwarte zee-eend en grote stern
Bollen van het Nieuwe Zand: rust voor zwarte zee-eend
Slikken van Voorne: rust voor steltlopers en eenden
Verklikkerplaat: rust voor zeehond

Voor ons zeekajakkers betekent het dus dat het bezoek aan veel zandplaten nu niet meer toegestaan is en dat rondom de Hinderplaat we gedurende het vaarseizoen hier ook niet mogen zijn. Een enkele tocht buiten het vaarseizoen is toegestaan mits de kanobonden dit onderling goed afspreken. Iets wat naar mijn idee prima moet gaan lukken.

Het gevolg van deze maatregelen is dat de standaard zeetochten naar de zandplaten nu van de kalender moeten. Erg jammer omdat mijn ervaring met zeekajakkers is, dat zij juist graag genieten van de natuur en er alles aan doen om niets te vervuilen of te verstoren.

maandag 12 november 2007

Geslaagd!

Geslaagd, het marifoonexamen ging eigenlijk wel erg goed. Van de 50 punten die er te halen waren heb ik er 47 gehaald, niet slecht dacht ik zo. En aangezien je met 35 punten geslaagd bent, lijkt me dit overtuigend genoeg. Nu is het wachten op het ontvangen van het certificaat, dan nog omzetten naar een vergunning en wachten op mijn zendcode. Als dit allemaal rond is kan ik eindelijk een marifoon gaan uitzoeken en kopen. De verkoper zet er dan gelijk mijn ATIS code in en hij is gebruiksklaar en ik een hoop €uro´s armer ;-)

woensdag 7 november 2007

Marifoonexamen en NKB zeekajakinstructeurs bijeenkomst


`Voor maritiem frequentiegebruik is een vergunning vereist. Welke vergunning(en) u nodig heeft, is afhankelijk van de maritieme radiozendapparatuur die u wilt gebruiken. In de Telecommunicatiewet staat dat maritieme radiozend-apparatuur moet worden bediend door of onder verantwoordelijkheid van een certificaathouder. Het certificaat moet bij controle getoond kunnen worden. ` aldus Agentschap Telecom.

En omdat ik straks mijn marifoon niet alleen wil gaan gebruiken om uit te luisteren lijkt het mij verstandig om het basiscertificaat hiervoor te halen. Govert en ik hebben na het zeekamp van de NKB besloten om samen maar gelijk in te schrijven voor dit examen. Hij had het boek al liggen en ik was net van plan om hier actie voor te gaan ondernemen. Zo konden we mooi nog het een en ander samen doornemen en met het inschrijven voor het examen, hebben we een flinke stok van € 74,- (examenkosten) achter de deur.

Komende zaterdag is het in Rotterdam op het Scheepvaart en Transport college examen tijd. Komende dagen nog even wat extra oefenen met oude examens van Internet en de ANWB-DVD. De theorie heb ik al doorgenomen, moet lukken denk ik zo.

En na het examen gelijk door naar Uithoorn voor de jaarlijkse NKB instructeurs bijeenkomst. En als bijna aspirant instructeur een mooi moment om te kijken of ik toch nog niet al het officiƫle traject in kan gaan duiken. Het wordt zaterdag zo een druk dagje in het thema zeekajakken.

zaterdag 3 november 2007

Peddelen in de Biesbosch

Vandaag weer eens de Biesbosch in geweest. Ik was erg benieuwd hoe het varen zou gaan, omdat ik al ruim twee weken last heb van een irritant gevoel zo rond mijn elleboog. Het is niet echt een tennis- (of misschien beter kano-) elleboog. Maar vervelend is het wel. Maar het ging zelfs erg goed. Rustig begonnen met varen en zo af en toe eens wat aangezet om voorzichtig de belasting wat op te voeren. En lang leve het kanoen, ik heb nu gewoon nergens meer last van. Alles loopt weer soepel zoals het hoort.
In de Biesbosch was het weer genieten, dit is toch wel een van de mooiere perioden om je daar op zondagochtend al kanoend te vertoeven. Net te koud voor de plezierbootjes en heerlijk als je lekker bezig bent.